Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017Σκαθάρια υφασμάτων και χαλιών

Τα σκαθάρια υφασμάτων και χαλιών είναι έντομα που τρέφονται με μαλλί, μετάξι, δέρμα και λοιπά προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας. Σε αντίθεση με τους σκόρους των ρούχων που είναι πεταλούδες που ανήκουν στα Lepidoptera, τα σκαθάρια των υφασμάτων και των χαλιών είναι έντομα που ανήκουν στα Coleoptera. Τα τέλεια έντομα είναι μικρά σκαθαράκια, οι προνύμφες των οποίων τρέφονται με υφάσματα, χαλιά, ρούχα κλπ. κυρίως σε συνθήκες αποθήκευσης.

Προνύμφες σκαθαριών

Τα σκαθάρια των υφασμάτων και των χαλιών έχουν χαρακτηριστικές προνύμφες  που είναι πολύ τριχωτές. Οι προνύμφες αυτές τρέφονται με αποξηραμένες ζωικές ύλες όπως μαλλί, μετάξι, φτερά, ταριχευμένα ζώα, τσόχες, γούνες κλπ. Δεν προσβάλλουν συνθετικές ύλες αλλά μπορούν να καταστρέψουν συνδετικό υλικό που περιέχει μαλλί ή βαμβάκι. Συνεπώς, χαλιά ή μοκέτες από τέτοια υλικά, είναι εκτεθειμένα στα σκαθάρια υφασμάτων και χαλιών ιδιαίτερα όταν αυτά είναι αποθηκευμένα. Ο λόγος είναι ότι οι προνύμφες των σκαθαριών των υφασμάτων είναι φωτόφοβες συνεπώς βρίσκονται βαθιά ή στο κάτω μέρος του υλικού που τρέφονται ή σε αποθηκευμένα ρούχα και χαλιά που αποθηκεύονται για πολύ καιρό σε πατάρια, ντουλάπες κλπ.

Σκαθάρια υφασμάτων στην Ελλάδα

Γενικά τα σκαθάρια των υφασμάτων και των χαλιών είναι πολύ διαδεδομένα στην Ελλάδα και τα συναντάμε σε σπίτια το ίδιο συχνά με τους σκόρους των ρούχων. Τα έντομα αυτά να διευκρινίσουμε πως δεν τσιμπάνε τον άνθρωπο, δεν μολύνουν τα τρόφιμα, ούτε μεταφέρουν επικίνδυνες ασθένειες. Το μόνο που μπορεί να προκαλέσουν πέρα από την οικονομική ζημιά είναι αλλεργία σε μερικούς ανθρώπους λόγω των εκδυμάτων και της σκόνης που δημιουργείται από την δραστηριότητά τους.

Απεντόμωση για σκαθάρια

Οι εργασίες απεντόμωσης για τα σκαθάρια υφασμάτων και χαλιών πρέπει να γίνονται τις μέρες και ώρες που έχουν συμφωνηθεί, από έμπειρο προσωπικό, παρουσία υπεύθυνου επιστήμονα της Trap ο οποίος θα υπογράφει και τα εκδιδόμενα πιστοποιητικά. Για τις εργασίες απολύμανσης στο σπίτι συνιστάται να επιλέγεται η μέρα και η ώρα της εβδομάδας όπου στον κάθε χώρο θα υπάρχει η μικρότερη δυνατή δραστηριότητα. Έτσι οι πραγματοποιούμενες εφαρμογές θα είναι διακριτικές και δεν θα παρακωλύουν τις εν γένει λειτουργίες και υποχρεώσεις του χώρου.

Επίλογος

Εάν έχετε προβλήματα με σκαθάρια υφασμάτων και χαλιών και θέλετε επαγγελματική γνώμη ή βοήθεια οι συνεργάτες μου και εγώ θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε. Συμπληρώστε την φόρμα αίτησης συνεργασίας με τη Trap και θα έρθουμε στον χώρο σας, θα καταγράψουμε και θα σας δώσουμε την τεχνική και οικονομική μας προσφορά προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας σε χωρίς καμία υποχρέωση από μέρους σας. Δείτε εδώ τον ενδεικτικό τιμοκατάλογό μας για απολυμάνσεις απεντομώσεις σε οικιακούς πελάτες.
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας καθημερινά 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 210 2134450.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου