Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017

Έντομα που τρέφονται με ξύλοΈντομα που τρέφονται με ξύλο


Τα έντομα που τρέφονται με ξύλο στην Ελλάδα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Τα ξυλοφάγα σκαθάρια με την εμπειρική ονομασία σαράκι και τα κοινωνικά ξυλοφάγα έντομα, που ονομάζονται τερμίτες. Τα έντομα που τρέφονται με ξύλο ανήκουν στα έντομα υγειονομικής σημασίας, δηλαδή στα έντομα που μπορούν να δημιουργήσουν ζημιές και να αναπαραχθούν μέσα στα σύγχρονα κτήρια. Στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα και άλλα έντομα που τρέφονται με το ξύλο όπως τα ξυλοφάγα μυρμήγκια και οι ξυλοφάγες σφήκες στα οποία θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο.

Το σαράκι πολλές φορές λέγεται και ψείρα του ξύλου ή σκόρος του ξύλου. Επίσης λόγω της λευκής προνύμφης του λέγεται και σκουλήκι του ξύλου. Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στα κυριότερα έντομα που τρέφονται με ξύλο που μπορούμε να συναντήσουμε να ζημιώνουν το ξύλο σε σκεπές, πατώματα, κουφώματα, έπιπλα και σε οποιοδήποτε άλλο προϊόν είναι κατασκευασμένο από ξύλο. Θα αναφερθούμε στα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά και στον βιολογικό τους κύκλο ώστε να μπορεί να γίνει η ταυτοποίησή τους.


Πως μπαίνει το σαράκι στο σπίτι;


Το σαράκι μπορεί να μπει στο σπίτι έμμεσα και άμεσα. Έμμεσα εννοούμε με την δραστηριότητα των ανθρώπων που άθελά τους μεταφέρουν εντός του σπιτιού ξύλα προσβεβλημένα με σαράκι σε μεγάλους πληθυσμούς όπως:
Σε ήδη προσβεβλημένη δομική ξυλεία κατά την κατασκευή ή ανακαίνιση του σπιτιού
Με τα ξύλα για το τζάκι και την αποθήκευσή τους εντός του σπιτιού
Με την μεταφορά παλαιών ξύλινων επίπλων από σπίτι σε σπίτι
Με τη μεταφορά ξύλινων υλικών (π.χ. κάδρα, κοφίνια, καλάθια, εικόνες, καφάσια κλπ.)

Επίσης τα έντομα που τρέφονται με ξύλο μπορούν να εισβάλουν στα σύγχρονα κτήρια άμεσα δηλαδή απευθείας από το εξωτερικό περιβάλλον πετώντας ή έρποντας. Σε αυτή όμως την περίπτωση θα περάσει πολύς χρόνος (δεκαετίες) για να καταφέρει το ξυλοφάγο έντομο να πολλαπλασιαστεί σε μεγάλους αριθμούς, αν καταφέρει τελικά να επιβιώσει. Σε περίπτωση όμως που τα έντομα που τρέφονται με ξύλο εισέλθουν έμμεσα με τα ξύλα για το τζάκι, με οικοδομικά υλικά ή με έπιπλα, τότε μέσα στο σπίτι ξαφνικά εισέρχεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός ξυλοφάγων εντόμων (μερικές εκατοντάδες ή και χιλιάδες). Αυτά τα έντομα βρίσκονται σε διάφορες μορφές ανάπτυξης (αυγά, προνύμφες κλπ.) και όταν θα ολοκληρώσουν τον βιολογικό τους κύκλο, θα ζευγαρώσουν και θα προσβάλουν ταχύτατα την υπόλοιπη ξυλεία του σπιτιού με αποτέλεσμα επέκταση της προσβολής σε λοιπά ξύλινα υλικά όπως έπιπλα, πατώματα, σκεπές και κουφώματα.


Ζημιές στο ξύλο από έντομα


Τα έντομα που τρέφονται με ξύλο είναι αποδομητές οργανικής ύλης. Η φύση τα έφτιαξε ώστε να καταναλώνουν το άρρωστο και νεκρό ξύλο που βρίσκεται στα δάση. Με αυτόν τον τρόπο τα έντομα που τρέφονται με ξύλο βοηθούν στην αναγέννηση - ανανέωση της χλωρίδας. Ενώ λοιπόν ο ρόλος των ξυλοφάγων εντόμων στη φύση είναι πολύ ωφέλιμος, μέσα στο σπίτι μπορούν να γίνουν πολύ καταστρεπτικά. Υπάρχουν πάνω από 20.000 είδη ξυλοφάγων κολεοπτέρων στην φύση και κάποια από αυτά κατάφεραν να προσαρμόσουν την βιολογία τους ώστε να τρέφονται με τα ξύλα που ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε για τις δικές του ανάγκες.
Τα συγκεκριμένα ξυλοφάγα σαράκια είναι σε οικιακές συνθήκες το ίδιο καταστρεπτικά νομίζοντας πως το ξύλο που βρίσκεται στα πατώματα, στις πόρτες και στην σκεπή του σπιτιού μας είναι ξύλο νεκρό και ιδανική τροφή για αυτά. Τα ξυλοφάγα έντομα κατοικιών λοιπόν ενώ υπάρχουν στη φύση για να τρώνε το ξύλο των νεκρών και άρρωστων δένδρων, προσάρμοσαν τον βιολογικό τους κύκλο μετακινούμενα μέσα στα σπίτια. Ορισμένα σαράκια όπως αυτά στα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω, κατάφεραν να αναπαράγονται ταχύτατα και να καταστρέφουν γρήγορα μεγάλες μάζες ξύλου που βρίσκεται μέσα στις κατοικίες.


Τα κυριότερα είδη έντομων που τρέφονται με ξύλο στην Ελλάδα


Σαράκι των επίπλων (Anobium punctatum): Το σαράκι των επίπλων έχει την επιστημονική ονομασία Anobium punctatum της οικογένειας Anobiidae. Ανήκει στα ξυλοφάγα κολεόπτερα και είναι από τα πιο διαδεδομένα σαράκια στην Ελλάδα.

Σαράκι Μακρόκερος του ξύλου (Hylotrupes bajulus): Το σαράκι μακρόκερος του ξύλου (longhorned beetle) ή σκουλήκι του ξύλου των παλιών σπιτιών (old house borer) λέγεται επιστημονικά Hylotrupes-bajulus και ανήκει στην οικογένεια Cerambycidae των Κολεοπτέρων εντόμων.

Σαράκι Λύκτος του ξύλου (Lyctus brunneus): Το καφέ σαράκι Λύκτος του ξύλου (αγγλικά: Brown Lyctus Beetle) ανήκει στην υποοικογένεια Lyctinae στην οποία ανήκουν τα έντομα που εμπειρικά ονομάζονται σαράκι της σκόνης (Powderpost beetle). Είναι μαζί με το σαράκι των επίπλων το πιο συχνά απαντώμενο είδος ξυλοφάγων εντόμων στον Ελληνικό χώρο.

Σαράκι Βόστρυχος της σκόνης (Bostrychus capuccinus): Το σαράκι Βόστρυχος της σκόνης Bostrychus capuccinus (False Powderpost Beetle) υπάρχει στην Ελλάδα και δημιουργεί μεγάλες ζημιές στο κατασκευαστικό ξύλο των κατοικιών. Βρίσκεται συχνά στα πατώματα των σπιτιών των πόλεων και αποτελεί ξυλοφάγο έντομο με μεγάλη οικονομική σημασία.

Σαράκι Ρολόι του Θανάτου (Xestobioum rufovillosum): Η κοινή ονομασία του συγκεκριμένου σαρακιού είναι «Ρολόι του Θανάτου». Αυτή η ονομασία προέρχεται από τον χαρακτηριστικό ήχο που δημιουργούν τα αρσενικά και τα θηλυκά ξυλοφάγα έντομα σαράκια Xestobioum rufovillosum κατά την περίοδο της σύζευξης.


Έντομα που τρέφονται με ξύλο - Επίλογος


Αν δείτε τρύπες στο ξύλο με παρουσία πριονιδιού ή λευκής σκόνης τότε έχετε γίνει μάρτυρας προσβολής από σαράκι. Στις κατοικίες, ο έλεγχος των προσβολών από έντομα που τρέφονται με ξύλο δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί την βοήθεια από επαγγελματίες όπως εμάς στην Trap. Σε περίπτωση που θέλετε να απαλλαγείτε οριστικά από τα έντομα που τρώνε το ξύλο, οι συνεργάτες μου και εγώ μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε. Επικοινωνήστε μαζί μου κάνοντας σχόλιο στο άρθρο θα σας απαντήσω σύντομα με προτάσεις και την πιο συμφέρουσα για εσάς λύση. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας τις καθημερινές 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 210 2134450.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου