Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017

Σαράκι: το έντομο που τρώει το ξύλο!

Σαράκι: το έντομο που τρώει το ξύλο!


Με την εμπειρική ονομασία σαράκι αναφερόμαστε σε όλα τα έντομα που τρώνε το ξύλο στο σπίτι. το σαράκι μπορεί να καταστρέψει οτιδήποτε ξύλινο όπως πατώματα, κουφώματα, πόρτες, σκεπές, πατώματα, πέρκολες κλπ.

Το μειονέκτημα του ξύλου είναι η προσβολή από έντομα


Το ξύλο έχει αμέτρητα πλεονεκτήματα, εντούτοις, έχει δύο πολύ σημαντικά μειονεκτήματα. Πρώτον είναι εύφλεκτο και μπορεί σε περίπτωση πυρκαγιάς να καεί ολοκληρωτικά και δεύτερον προσβάλλεται από έντομα και μύκητες που μπορούν να υποβαθμίσουν την ποιότητά του μέχρι και να το καταστρέψουν ολοσχερώς. Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε λοιπόν στους ζωικούς εχθρούς του ξύλου και κυρίως στα έντομα σαράκια που τρέφονται με το ξύλο. Θα αναλύσουμε τι ζημιές κάνουν, πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε την παρουσία τους και πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Το σαράκι είναι ο μεγαλύτερος ζωικός εχθρός του ξύλου


Τα ξυλοφάγα σαάκια είναι πολύ σοβαροί εχθροί του ξύλου! Είναι πολύ επικίνδυνα έντομα και μπορούν να ζημιώσουν την περιουσία των ανθρώπων καταστρέφοντας το ξύλο των επίπλων αλλά και της δομικής ξυλείας του σπιτιού. 'Οταν το σαράκι βρει μεγάλες ποσότητες ξύλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία πολλαπλασιάζεται ταχύτατα. 

Όταν αναφερόμαστε στο σαράκι εννοούμε τα σκαθάρια, η προνύμφη των οποίων τρέφεται με το ξύλο. Η προνύμφη σαράκι είναι λευκό σκουλήκι που ζει, τρέφεται και μεγαλώνει μέσα στο ξύλο κάνοντας στοές. Το ενήλικο σαράκι – σκαθάρι γεννάει τα αβγά του σε σχισμές στα ξύλα. Από τα αβγά βγαίνει η προνύμφη – λευκό σκουλήκι και ξεκινάει να τρώει το ξύλο. Το σκουλήκι μεγαλώνει κατατρώγοντας το ξύλο και μετά από ένα έως πέντε χρόνια κλείνεται σε κουκούλι από το οποίο βγαίνει το ενήλικο σκαθάρι σαράκι.

Τα ξύλα με σαράκι έχουν στρογγυλές μικρές τρύπες στην εξωτερική τους επιφάνεια. Αυτές οι τρύπες είναι οι στοές που κάνουν τα σκουλήκια που τρέφονται στο εσωτερικό του ξύλου.
Στο σαράκι το χαρακτηριστικό είναι ότι από τις τρύπες βλέπουμε να πέφτει λευκό πριονίδι. Επίσης χαρακτηριστικό είναι ο ήχος που κάνουν τα σαράκια μέσα στο σπίτι. Ο ήχος σημαίνει ότι τα έντομα ζευγαρώνουν για να γεννήσουν τα αυγά τους.

Ζημιά στο ξύλο από σαράκι 


Την ζημιά στο ξύλο την κάνει η προνύμφη του σαρακιού που εισέρχεται στο εσωτερικό του ξύλου δημιουργώντας γαλαρίες. Σε αντίθεση με τους τερμίτες το σαράκι κάνει τρύπες στην εξωτερική επιφάνεια του ξύλου από την οποία πέφτει λευκή σκόνη που είναι τα περιττώματα της προνύμφης. Η λευκή σκόνη που πέφτει από τρύπες στο ξύλο είναι ξεκάθαρη απόδειξη προσβολής από ξυλοφάγα έντομα σαράκια. Η προνύμφη μετά από ένα ή περισσότερα έτη, νυμφώνεται σε κουκούλι. Μέσα στο κουκούλι διενεργείται η μεταμόρφωση της προνύμφης σε ακμαίο σκαθάρι. Από το κουκούλι εξέρχεται το ακμαίο σκαθάρι αρσενικό ή θηλυκό και μετά το ζευγάρωμα το θηλυκό εναποθέτει αυγά σε υγιές ξύλο επεκτείνοντας έτσι την προσβολή.

Εφαρμογές απεντόμωσης για σαράκι 


Για το σαράκι υπάρχουν πολλές μέθοδοι καταπολέμησης. Υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά προϊόντα με τα οποία μπορούμε να εμποτίσουμε το ξύλο και να απαλλαγούμε από το σαράκι ενώ ταυτόχρονα θα το προστατέψουμε από μελλοντικές προσβολές. Σε περίπτωση όμως που υπάρχει σαράκι σε σημεία του σπιτιού όπου δεν μπορεί να γίνει τέτοια εργασία όπως για παράδειγμα μέσα στην σκεπή ή κάτω από το πάτωμα η λύση του υποκαπνισμού εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις μπορεί να είναι μονόδρομος. 

Η οριστική καταπολέμηση για το σαράκι είναι ο υποκαπνισμός. Μόνο με τον υποκαπνισμό μπορεί να εξαλειφθεί το σαράκι, δηλαδή τα σκαθάρια, τα σκουλήκια και τα αβγά του. Με τον υποκαπνισμό στο σπίτι διοχετεύεται αέριο το οποίο μπορεί να διαπερνά το ξύλο και να θανατώνει τα έντομα σαράκια σε όλες τις μορφές τους, δηλαδή αυγά, προνύμφες και ακμαία. Αυτό σημαίνει πως μετά τον υποκαπνισμό θα έχει θανατωθεί το 100% του πληθυσμού των ξυλοφάγων εντόμων που μπορεί να βρίσκονται σε ένα χώρο, δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα.

Εάν έχετε προβλήματα με το σαράκι και χρειάζεστε εφαρμογές με αποτέλεσμα οι συνεργάτες μου και εγώ θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε. Ζητήστε μας προσφορά και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας, καθημερινές 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 210 2134450.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου