Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017

Μάθετε για τους Ψύλλους


Οι ψύλλοι είναι έντομα που τρέφονται με το αίμα του σκύλου και της γάτας. Η καταπολέμησή των ψύλλων θεωρείται δύσκολη ιδιαίτερα σε σπίτια που τα κατοικίδια ζώα ζούνε εντός αλλά και εκτός της οικίας. Με αυτό τον τρόπο μεταφέρουν συνεχώς νέα έντομα ψύλλων μέσα στο σπίτι. Επίσης, αποτελούν μείζον πρόβλημα σε σταβλικές εγκαταστάσεις και χώρους εκτροφής και αναπαραγωγής οικόσιτων ζώων, όπως χοίρους, αιγοπρόβατα κλπ.

Χαρακτηριστικά των Ψύλλων


Το μήκος του ακμαίου ενήλικου ψύλλου κυμαίνεται από 1-3 mm ανάλογα με το είδος (ψύλλος γάτας, ψύλλος σκύλου κλπ), έχει χρώμα καφέ ή μαύρο και είναι έντομο άπτερο (δεν μπορεί να πετάξει). Τα στοματικά του μόρια είναι ειδικά διαμορφωμένα ώστε να μπορούν να τρυπούν το δέρμα του ζώου – ξενιστή και να απομυζούν το αίμα του.

Τα πόδια των ψύλλων είναι πολύ δυνατά για να μπορούν να εκτελούν μεγάλα άλματα. Τα πίσω πόδια είναι πολύ μεγαλύτερα και τα άλματά τους μπορεί να φτάσουν σε ύψος μέχρι και το μισό μέτρο.Το σώμα των ενήλικων ψύλλων είναι πολύ σκληρό και στενό ώστε να μπορούν να δέχονται μεγάλες πιέσεις και να μετακινούνται εύκολα μέσα στο τρίχωμα του ζώου – ξενιστή τους.

Τσιμπήματα από Ψύλλους


Πολλά είδη ψύλλων έχουν την ικανότητα να μεταπηδούν αδιακρίτως από τον ένα ξενιστή στον άλλο, ενώ άλλα είναι πιο συνδεδεμένα με το είδος του ξενιστή τους. Η ευκολία αλλαγής ξενιστή και η συχνή απομύζηση αίματος, κάνει τους ψύλλους σοβαρούς φορείς ασθενειών όπως η πανώλη (ενδημικός τύπος) και ο μελιταίος πυρετός.

Οι ψύλλοι τσιμπούν και τους ανθρώπους σε διάφορα μέρη του σώματός τους, συχνότατα στα άκρα. Ειδικότερα, τσιμπούν το σώμα εκείνων που θα έρθουν σε επαφή με τα κατοικίδια ζώα ή με τα υποστρώματα τα οποία επισκέφθηκαν τα ζώα. Το πιο συνηθισμένο σημείο του σώματος για τσιμπήματα από ψύλλους είναι το κάτω μέρος των ποδιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ψύλλοι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές φλεγμονές του δέρματος και έντονο κνησμό.

Οι ψύλλοι όταν τρέφονται εισάγουν στο δέρμα μας μέσω των στοματικών μορίων τους μία μικρή δόση σάλιου. Στους περισσότερους ανθρώπους, στο σημείο που έγινε το τσίμπημα εμφανίζεται εξάνθημα το οποίο προκαλείται από μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σάλιο τωνψύλλων και υπάρχει για να μην πήζει το αίμα και να μπορεί το έντομο να το «ρουφήξει» γρήγορα και εύκολα. Η τομή που προκαλούν οιψύλλοι σε συνδυασμό με το σάλιο τους προκαλεί μία αλλεργική αντίδραση από τον οργανισμό μας. Πολλές φορές όσο πιο πολύ δεχόμαστε τσιμπήματα ψύλλων τόσο πιο ευαίσθητοι γινόμαστε σε αλλεργικές αντιδράσεις και φαγούρα από τα τσιμπήματα.

Οι αντιδράσεις, τα εξανθήματα και οι ερεθισμοί από τσιμπήματα των ψύλλων μπορεί να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη διάγνωση. Γενικά το σημείο στο ανθρώπινο δέρμα που έγινε τσίμπημα από ψύλλοέχει κόκκινο χρώμα, σαφή όρια και σκληρό επίστρωμα στη μέση.

Τα Είδη Των Ψύλλων


Τα είδη των ψύλλων είναι πάρα πολλά. Όλα ανήκουν στην τάξη Siphonaptera της κλάσης Insecta (Εντόμων). Τα κυριότερα είδη είναι:
  • Ψύλλος του Σκύλου (Ctenocephalidescanis)
  • Ψύλλος της Γάτας (Ctenocephalidesfelis)
  • Ψύλλος του Ανθρώπου (Pulex irritans)

Δεν αποτελεί κανόνα πως το κάθε είδος πρέπει να αναπαραχθεί μόνο στο σώμα του συγκεκριμένου ξενιστή. Αν χρειαστεί θα τσιμπήσει και θα γεννήσει τα αυγά του και άλλους ξενιστές προκειμένου να επιβιώσει. Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε ειδικά στον ψύλλοτου σκύλου και στον ψύλλο της γάτας. Τα δύο αυτά διαφορετικά είδη απαντώνται στα τριχώματα των κατοικίδιων δημιουργώντας εξαιρετικά προβλήματα στους ιδιοκτήτες τους.
Τα είδη αυτά όταν αναπαραχθούν και σε μεγάλους πληθυσμούς εγκαταλείπουν τα σώματα των κατοικίδιων με αποτέλεσμα να τσιμπάνε αδιακρίτως οποιοδήποτε θερμόαιμο θηλαστικό, όπως τον άνθρωπό.

Ο Βιολογικός Κύκλος των Ψύλλων


Ο βιολογικός κύκλος του ψύλλου από το στάδιο του αυγού έως το στάδιο του ακμαίου μπορεί να διαρκέσει περίπου 2 εβδομάδες αλλά μπορεί να επεκταθεί μέχρι τους 4 μήνες ανάλογα με τις συνθήκες. Για να μπορέσει το ενήλικο θηλυκό να αναπαραχθεί και να γεννήσει τα αυγά του θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον ένα γεύμα αίματος.

Προβλήματα με ψύλλους και αντιμετώπιση


Εάν έχετε προβλήματα με ψύλλους ή άλλα έντομα και θέλετε επαγγελματική γνώμη ή βοήθεια οι συνεργάτες μου και εγώ θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γραφείο της Trap, καθημερινές 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 210 2134450.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου